Skip to main content

INFORME: L’aqüicultura, l’assolador origen del nostre peix.

By 24 noviembre 2021febrero 4th, 2022Acciones, Noticias

#PescantPinsos

Actuem compromesos amb el benestar de les persones i del Planeta.

Actuem compromesos amb el benestar de les persones i del Planeta. Aquest és el primer punt del nostre manifest. Creiem que un món millor és possible. La nostra recepta: fusionar la solidaritat i el treball en equip, lliurar servei a la comunitat dia a dia, assumint la responsabilitat amb el medi ambient i amb totes les persones de l’entorn.

Sobre la base d’aquest i la resta dels punts del mateix, fa ja uns anys que vàrem començar a actuar involucrar-nos en diverses activitats que s’allunyaven de les que anàvem desenvolupant com ONG orientada a l’acció humanitària (concretament la cura de la salut dental i malalties associades).

La campanya #ContagiaResponsabilidad va sorgir del nostre coneixement com a personal sanitari del volum de residus de difícil tractament. En aquells dies sabíem o sospitàvem sobre la suposada perillositat dels residus COVID generats per les persones, de la seva possible capacitat de transmetre la malaltia, però coneixíem molt poc sobre l’enorme mal que el plàstic del qual estan constituïts en la seva major part suposa per al medi ambient.

Durant l’últim molts dels nostres col·laboradors i voluntaris han mantingut contacte amb organitzacions dedicades a la conservació, educació i activisme mediambiental.

Al costat d’ells i també gràcies a diversos programes de formació d’organismes internacionals i partners en la gestió de residus, hem après moltes coses, la majoria molt preocupants sobre l’estat actual del nostre Planeta.

Ara de la mà de la Fundació  Changing Markets Foundation y junt a Feedback, Deutsche Umwelthilfe, L214, Aquatic Life Institute Europe, Transición Verde y Carro de Combate co-signem l’estudi::

Floundering Around: Una avaluació sobre com els majors supermercats europeus aborden els desafiaments ambientals i socials de la cria de peixos i mariscos..

El propòsit d’aquest informe és llançar llum sobre els problemes específics de la indústria relacionats amb els impactes ambientals i sobre la seguretat alimentària derivats de l’ús de peix salvatge com a matèria primera per a pinsos en la indústria aqüícola.

Les properes setmanes anirem publicant una sèrie de resums dels diferents aspectes de l’informe que està disponible en els següents enllaços

La indústria aqüícola a tot el món, però especialment al nostre país, un dels quals més pescat i marisc consumeix també dels que més pesca i processa, es presentava com una alternativa sostenible per a alleujar la sobrepesca de diverses espècies.

La realitat és que, com succeeix en el cas de la ramaderia intensiva, la baixada de preu del producte, la disponibilitat fora de les estacionalitats acostumades i altres potencials beneficis no han estat sense cost i perjudici per a persones i el planeta.

La regulació i normativa com en la majoria d’activitats a vegades no són prou clares o s’adeqüen a la realitat de cada moment. Per altra banda, s’uneix la falta de transparència d’un sector que està dominat per poderoses empreses transnacionals que a vegades prioritzen el benefici de les seves operacions i no internalitzen part de les externalitats que la seva activitat causa a la societat i l’entorn.

Els consumidors europeus estan cada vegada més conscienciats i informats sobre els impactes que provoca la indústria alimentària en el medi ambient i assenyalen a la gran distribució com a “responsables de garantir qualitat, origen i mètodes”.

Aquest estudi presenta una anàlisi detallada de la informació recopilada de la distribució alimentària europea del Regne Unit, Alemanya, Espanya, Suïssa, Àustria i França entre març de 2020 i agost de 2021

  • Cap cadena de supermercats té l’objectiu clar de reduir, i en última instància d’eliminar, el peix salvatge en els pinsos, cosa que significa que cap de les empreses pot garantir que la seva cadena de subministrament aqüícola no danyi els ecosistemes marins o els mitjans de vida de les persones i l’accés als aliments en aquells països on es produeix el FMFO..

  • Els supermercats estan prenent mesures completament insuficients per a protegir el benestar dels peixos en les seves cadenes de subministrament aqüícola, la qual cosa resulta en maltractament i sofriment inacceptable de milers de milions d’éssers sensibles, tant en les explotacions aqüícoles com en els oceans.

  • Els supermercats estan incomplint el seu deure d’informar els seus clients sobre l’origen dels peixos i mariscos de cria venuts. A més, la nostra anàlisi suggereix que alguns supermercats estan fins i tot incomplint les seves obligacions legals respecte a l’etiquetatge dels productes aqüícoles.

Per això demanem que es deixi d’incloure peix salvatge en els pinsos.

Junts ho fem possible. Com col·laborar?

Ens agradaria comptar amb el teu suport!

Comparteix aquesta informació amb els teus amics i familiars, la teva ajuda en la difusió és moltíssim més important del que creus, cada like, cada follow, cada retuit compta.

Si no ets soci i vols ser-ho o desitges fer una donació pots fer-ho aquí

Escriu-nos a hello@accionplanetaria.org per al que vulguis.